Bun venit la whmsonic.ro ! In acest tutorial video doresc sa va arat cum se face un server de radio pe Linux si cum putem rula un playlist cu melodii in background pe acel server. In primul rand trebuie sa descarcati ACEASTA ARHIVA pe care o veti dezarhiva intr-o anume locatie, folderul rezultat fiind cu denumirea „radio” .Dupa aceasta mai intai vom proceda la configurarea serverului astfel:
-vom intra in folderul „radio” si vom edita fisierul sc_serv.conf cu un editor text unde la Password=parolata in loc de „parolata” veti inlocui cu parola voastra favorita
-la PortBase=8000 puteti inlocui 8000 cu portul vostru preferat.
Vom salva fisierul dupa care trecem la editarea cu un editor text al fisierului sc_trans.conf astfel:
-la ServerIP= treceti ip-ul vostru ca de exemplu sa arate asa: ServerIP=79.112.256.200
-mai jos la ServerPort=8000 , inlocuiti 8000 cu portul pe care l-ati adaugat si in in fisierul sc_serv.conf
-la StreamTitle=Radio ^^^TEST^^^ inlocuiti Radio ^^^TEST^^^ cu denumirea postului vostru de radio
-la StreamURL=http://site-ul-tau.com , daca aveti si site inlocuiti http://site-ul-tau.com cu site-ul vostru
-la Genre= .., adaugati genul muzical pe care il transmiteti, genurile muzicale fiind despartite intre ele prin virgula si un spatiu
-mai jos la Bitrate=96000 , SampleRate=44100 , Channels=2 va sfatuiesc sa lasati asa , pentru a avea o calitate audio mai buna.
Vom salva si acest fisier, dupa care trecem si la crearea unui fisier playlist pentru a-l rula pe server, astfel:
Mai intai vom crea un folder cu denumirea „muzica” in cazul meu locatia lui fiind /home/claudiu/muzica , claudiu fiind userul cu care m-am logat pe linux. In folderul „muzica” vom adauga fisierele noastre cu muzica avand extensia .mp3. Ca sa creez playlistul din acest folder, voi deschide un Terminal si voi intra in folderul „radio” cu comanda cd radio dupa care voi da urmatoarea comanda: find /home/claudiu/muzica -type f -name „*mp3” > playlist.lst . Vom da comanda „ls” in Terminal pentru a ne lista fisierele. Va trebui ca pe langa celelalte fisiere sa existe si fisierul playlist.lst. Vom da comanda „cat playlist.lst” pentru a verifica daca fisierul contine melodiile din folderul „muzica” (va trebui sa va apara ceva de genul ca si in cazul meu „/home/claudiu/muzica/fisier-audio.mp3” Dupa aceasta vom da comanda chmod +x * pentru a avea permisuni de executie asupra fisierelor. Pentru a porni serverul de radio vom da comanda ./sc_serv .
Vom mai deschide un terminal si ne vom duce din nou in folderul „radio” , vom din nou comanda chmod +x * dupa care comanda ./sc_trans_linux , pentru a rula playlistul pe server.