Bun venit la WhmSonic.ro ! In tutorialul acesta va voi arata va cum puteti crea poropriul vostru post de radio pe internet. Pentru aceasta avem nevoie de 2 softuri importante:
1. Softul cu care vom crea mai intai serverul de radio (shoutcast-dnas-1-9-8)
2. Softul cu care ne vom conecta la serverul de radio astfel creat (Sam Broadcaster), softul fiind in varianta Trial de 14 zile, dupa care la expirarea perioadei va trebui cumparata o licenta. Bineinteles ca sunt mai multe softuri, chiar gratuite (Winamp) cu care putem face acest lucru, dar recomand cu caldura Sam Broadcaster datorita faptului ca ofera mai multe avantaje fata de cele gratuite. Si ca un al 3-le lucru foarte important, mai trebuie sa aveti o conexiune buna la internet, caci daca va ganditi sa faceti acest lucru de pe o conexiune gen Net Mobil mai bine va luati gandul. Vom instala mai intai serverul de radio, dupa care vom proceda la configurarea lui. Dupa aceasta vom instala si Sam Broadcaster dupa care trecem si la configurarea acestuia.
Pentru setarea serverului de radio vom merge in C:\Program Files\SHOUTcast\ , folder in care vom edita fisierul sc_serv.ini cu ajutorul unui editor de text (Notepad sau Notepad++), astfel: -linia Password=changeme o vom inlocui sa arate astfel Password=123456 (123456 fiind o parola aleasa si stiuta numai de tine). Linia PortBase=8000 poate fi lasata asa sau inlocuita cu un port mai mare. Celelalte linii le vom lasa cum vin initial pentru ca nu ne sunt importante in acest caz. Vom salva fisierul modificat.
Configurarea softului Sam Broadcaster se va face in felul urmator: Vom deschide Sam Broadcaster, vom merge in Desktop B, iar la sectiunea Encoders vom da click pe acel buton notat cu + ,pentru a crea encoderul cu datele necesare pentru a ne conecta la server. Se va deschide o noua fereastra in care eu personal eu va recomand sa alegeti MP3 (Normal), apasam OK si vom trece la configurarea encoderului aferent serverului de radio creat si configurat mai inainte. Astfel, in prima fereastra (Converter) la Format va sugerez daca aveti o conexiune buna la internet , sa alegeti 96 kb/s la 44,1kHz, Stereo. Tot in aceasta fereastra va sfatuiesc sa lasati bifat Auto reconnect encoder after si valoarea 15 sa o inlocuiti cu 2. Mergem in fereastra urmatoare (Server Details), vom lasa bifat la Sever Type = ShoutCast, mai jos la Server Details vom introduce ip-ul nostru alocat de provider (daca nu va cunoasteti ip-ul click aici ), la Server Port vom introduce portul ales de noi la editarea fisierului sc_serv.ini , iar mai jos la Password vom introduce aceeasi parola pe care am introdus-o si in fisierul sc_serv.ini . La Station name vom introduce denumirea postului de radio pe care o dorim noi, la Genre vom introduce genul muzical pe il transmitem (se pot introduce mai multe genuri despartite prin virgula de ex: rock, dance, pop ), la Website URL vom introduce site-ul nostru daca avem si site. Vom lasa bifate si cele 2 optiuni de mai jos (List of public station listing respectiv Enable title streaming , cel din urma avand rolul de a transmite in playerul audio denumirea postului de radio , respectiv titlul melodiei care ruleaza ..acesta din urma numai in cazul in care vom lasa $combine$ . Apasam OK si encoderul este gata pentru conectarea la server, dar pentru a ne conecta la server este nevoie bineinteles sa-l pornim, executabilul pe care va trebui sa-l deschidem aflandu-se in C:\Program Files\SHOUTcast\sc_serv.exe care va deschide o fereastra cu starea serverului de radio. Ca sa testam daca serverul este pornit vom introduce intr-un browser (IE, Firefox) http://ip-ul-tau:8000 , 8000 fiind portul ales de noi in sc_serv.ini. Link-ul de radio pe care il ve-ti trimite celor care doresc sa va asculte va fi de forma: http://ip-ul-tau:8000/listen.pls . Ca sa ne conectam din Sam Broadcaster pe server tot in Desktop B la Encoders vom selecta encoderul creat de noi si apasam pe acel triunghi (Play). In Desktop A la Deck A si Deck B vom introduce melodiile, dar mai multe aflati urmarind videotutorialul de mai jos.